Ovocné destiláty se po vypálení vyznačují ostrou a drsnou příchutí a nejsou v tomto stavu nejvhodnější ke konzumaci. Takové pálenky musí proto jistou dobu ležet, aby se jejich chuť zaokrouhlila a stala se příjemnou a dostatečně jemnou. Pálenka je takzvaně čerstvá. Destilací se do pálenky uvolňují i plyny, které působí nevhodnou vůní a chutí. Je nutné tak zvané odvětrání. Dělá se tak, že nádoby, ve kterých destilát máme, necháme otevřené a před hrdlo dáme kus látky a přichytíme gumičkou, tak aby se dovnitř nedostal hmyz prach a jiné nečistoty. Čas odvětrávání pálenky je individuální, ale 1-3 týdny bych vám doporučil.
Při delším uskladnění pálenky je potřeba použít nádoby, které dokonale těsní. Je dobré pálenky skladovat mimo přímé světlo a v chladnějším prostředí.